Еврокомисарят Мария Габриел е вероятният кандидат на ГЕРБ за премиер, пишат няколко

...
Еврокомисарят Мария Габриел е вероятният кандидат на ГЕРБ за премиер, пишат няколко
Коментари Харесай

Мария Габриел е вероятен кандидат за премиер на ГЕРБ. Дават министерски кресла на всеки, който я подкрепи

Еврокомисарят Мария Габриел е вероятният кандидат на ГЕРБ за министър председател, пишат няколко медии. Утре ГЕРБ-СДС ще предложи претендент за министър-председател пред водачите на останалите парламентарни обединения. От тях ще чака поддръжка, като в подмяна предлага министерските кресла в възможното бъдещо държавно управление, към които няма да има искания.

Мария Иванова Габриел (по татко Неделчева) е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската национална партия (ЕНП) (2009 – 2017), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и началник на българската делегация в групата (от 2014 г.). От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Комисията „ Юнкер “. След това става еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Комисията „ Фон дер Лайен “.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Хаджидимово. През 1997 година приключва Езикова гимназия „ Д-р Петър Берон “, Кюстендил, а през 2001 година придобива бакалавърска степен по „ Българска и френска лингвистика “ в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където учи интернационалните връзки, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „ Сравнителна политика и интернационалните връзки “ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 година

От 2004 до 2008 година е асистент теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо, Франция. От 2012 до 2014 година е координатор на ЕНП в Комисията по права на дамите и тъждество сред половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 година Мария Габриел е определена за заместник-председател на ЕНП дами. През юни 2013 година е определена за „ Евродепутат на годината “ в категория „ Равенство на половете “. 

След европейските избори през 2014 година Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и началник на българската делегация в Групата на ЕНП.

През 2015 година Европейската асоциация на организациите по връзки ѝ връчва оценката „ Евродепутат, бранител на обществена идея “ за приноса ѝ за равенството сред половете и правата на дамите. През 2016 година получава премия „ Евродепутат на годината “ в категория „ Развитие “ и медал „ Сан Карлос “ на държавното управление на Колумбия за заслуги към страната в региона на интернационалните връзки и дипломацията.

" Нашият министър председател ще е човек, който може да изведе стопанската система, промишлеността, модернизацията в посока, в която всички ние чакаме ", посочи по-рано на конференция Борисов без да загатва имена.

От думите му се разбра, че към момента разчита на първо място на ПП-ДБ, с цел да го поддържат дружно кабинета, с аргумента, че взаимно са създали стратегия за държавно управление. " Слагаме на масата програмата, слагаме на масата тези цели, допустим министър председател, който на следващия ден ще го оповестя, и вършим държавно управление. Категорично сме решени да го създадем, каквото и да ни коства това ", съобщи герберският водач. Ако десницата го отхвърли, чака останалите обединения в Народното събрание да застанат зад проектокабинета. Той ще бъде с къс небосвод, посочи герберският водач.

Борисов беше безапелационен, че ГЕРБ-СДС няма да се интересува от квоти или места в кабинета, нито дали бъдещите министри ще бъдат политически или експертни лица. Решението на неговата групировка е да си резервира правото да излъчи единствено премиера, а министрите да остави на останалите политически сили. " Важното, което ще одобряваме, е дали си схващат от работата, дали могат за малко време да свършат значимите неща. Върху това мисля, че може с сътрудниците от ПП-ДБ да реализираме и конституционно болшинство, тъй като видно е, че това би трябвало да се случи и то доста бързо ", сподели той.

Малко по-късно изясни по този начин схемата, по която ще се сформира кабинетът: " Първият мандат - по този начин, както народът е споделил, с излъчен министър председател, който ще е горделивост за България и Европа; върху състава поставям празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да имаме споделена отговорност, поделяме имената на министрите. " Когато публицистите на брифинга му желаеха разяснения какво отстъпва, Борисов сопнато добави: " 20 министри правя отстъпка, с цел да договаряме имена! " Като стана въпрос за хора от проектокабинета " Денков " на ПП-ДБ, Борисов особено загатна претендента на десницата за обществен министър Иван Кръстев (не политологът), който назова " путиновист " и априори отхвърли.

За следващ път той употребява тежки думи, с цел да опише обстановката на страната, която постанова да се направи държавно управление. " Ние сме аварирали! Ние сме банкрутирали! Ние сме изгубили! Ние сме изгубили целия си външен образ! "

Той се базира и на президента Румен Радев в аргументацията. Държавният глава по-рано през днешния ден разгласи, че ще връчи първия мандат на герберите на 15 май, и редом с това разкритикува партиите за бездействието им. " Радев е безусловно прав, че страхът и дребните игрички на партиите да се запазят, да вземат в някой град повече кмет, е безконтролно, и за такива хора няма място в политиката ", съобщи Борисов.

 

Източници: " 24 часа ", " Сега ", " Труд "

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР